Dags för Eurovision

Sanna NielsenFör mindre än en vecka sedan så avgjordes så den stora finalen av Sveriges kanske största musikhändelse för året – Melodifestivalen. Inför ett vad som såg ut att vara en fullsatt Friends Arena så var det Sanna Nielsen som slutligen vann.Med facit i hand och siffrorna summerade så kan man konstatera att Melodifestivalen har en del att jobba på inför kommande år. Tävlingen har fått utstå hård kritik genom alla deltävlingar och finalen och inte ens Christer Björkmans dåliga ursäkter lär hjälpa när man uppvisar ett tapp på närmare en miljon tittare sedan förra årets final. Det är utan tvivel dags för en renässans för det tidigare så folkkära programmet.

Sanna Nielsen till Eurovision

I finalen fick man det att verka ganska så spännande i tv när rösterna räknades och det skulle avgöras. Men i efterhand visade det sig att det ändå skiljde sig närmare 20 000 röster till tvåan Ace Wilder – det blev alltså en ganska komfortabel seger till slut för Sanna Nielsen.Nu blir det alltså hon som får representera Sverige när Eurovision song contest avgörs i Danmark den 10:e maj och frågan är då hur det kommer att gå. Ska man tro Oddsmakare så som Bet365 så är det Norge som är stora favoriter till att vinna tävlingen, men inte alltför långt bakom, som andra favorit till segern kommer Sverige och Sanna Nielsen. Därefter så blir det ett hopp ner till resten av deltagarna.Till Aftonbladet säger Sanna att förberedelserna redan har börjat inför Eurovision med både nya kläder och hård träning för att vara i god kondition när det är dags för finalen. Återstår att se om hon kan toppa formen så pass att det blir blågul seger.

Visste du detta om Eurovision

En grej som kanske inte alla känner till är att det inte finns någon regel i Eurovision att bara europeiska länder får vara med och tävla. Det som dock krävs är att landet i fråga ska ha nationella tv-bolag som är medlemmar i det som kallas för Europeiska radio- och tv-unionen (EBU). Anledningen till att det i allmänhet uppfattas som att bara länder från Europa får delta beror på att de flesta av medlemsländerna ändå ligger inom unionens sändningsområde.