Bra ljud på festivalen

Ofta när man besöker musikfestivaler så brukar det vara bra ljud när artisterna uppträder, visst det kan vara högt men det viktiga är att det ska vara behagligt att lyssna på. Samma regler gäller ju hemma också om man lyssnar på sina favoritartister i sin hemma stereo.

Ljudanläggning hemma

Familjen kollar på TVAtt ha ett bra ljud hemma är mycket beroende på vilket intresse du har för musik och ljud. Det kan räcka med en enkel stereoanläggning för många. Men skulle du sätta dig ner i lugn och ro och jämföra kvalitén på ljudet mellan den enkla stereoanläggningen och en hemmabio anläggning av högre kvalité skulle du lätt höra skillnaden. Med dagens hemmabiosystem så har tekniken förändrats totalt. Du kopplar upp dig via Internet och får tillgång till en massa olika tjänster. Med en så kallad soundbar framme vid TV’n så behöver du inte ha så mycket högtalare för att få ett bra ljud.Att förbereda hemma för sitt hemmabiosystem har förändrats, bland annat så gäller det att dra nätverkskabel och annat som gör att du får uppkoppling till din smarta TV. Allt detta hittar du hos Kabelbutiken.com som tillhandahåller allt du behöver i kabelväg för både TV och ljud.

Ljudanläggning på konsert

Mixerbord på en konsertEn så kallad PA anläggning behövs för att förstärka ljudet från musiker och sångare på scen. PA står för Public Address, vilket betyder att förstärka ljudet och påkalla uppmärksamhet hos publiken. Vilken storlek det bör vara på själva ljudanläggningen, beror ju på hur stor själva lokalen som konserten ska vara i är. Ju större lokal ju större ljudanläggning. Är man dessutom utomhus så behövs det prylar som kan förstärka ljudet så det verkligen hörs. Vad som behövs förutom högtalare på scen, så kallad medhörning, och högtalare för ljud ut till publik så behövs det slutsteg som driver själva högtalarna. Det behövs också processorer som till exempel reverb och kompressorer som förändrar och förbättrar ljudet. Det behövs mikrofoner som tar upp ljud från sångare och instrument och ett mixerbord där ljudteknikern ställer in ett mixat och behagligt ljud så allt hörs i balans till varanda.Innan konsert eller uppträdande så görs det soundcheck för att testa och ställa in så det blir en så perfekt ljudbild det bara kan bli och att besökarna kan njuta av ett behagligt ljud.