Bästa musikalerna just nu

hjärta på notbladDet är svårt att gilla musikaler, vissa har sett en och dömer ut hela genren för det men om man hittar en musikal som man tycker om finns det ingenting som kan toppa kombinationen av musik och berättelse. Här kommer en lista med tre av de bästa musikalerna just just nu. 

Book of mormon

Först ut är denna satiriska berättelse som involverar Mormonerna och deras heliga bok. Trots musikalens konstanta regn av skämt som sker på bekostnad av Mormonerna och religion i stort så är denna musikalen fylld av värme och kärlek till alla inblandade. Historien följer två unga Mormonska missionärer som blir skickade till en liten by i Afrika, långt ifrån civilisationen, för att sprida guds budskap och hjälpa de som bor där. När de väl är där möts de av en befolkning som är satt i skräck av en hemsk krigsherre och medan de försöker sprida guds ord bryr sig byns invånare mer om deras problem som svält, krig, våld och AIDS. Mötet mellan dessa invånare och de två missionärerna som inte är speciellt lika varandra skapar en underhållande historia. Musikalen spelades ursprungligen i New York men spelas nu även på West End och går på USA turné.

Billy Eliot

Denna musikalen baserad på filmen med samma namn från 2000 berättar historien om en pojke som har förlorat sin mor och bor i en gruvstad i nordöstra England. Vi får följa hans resa då han väljer att byta ut boxningshandskarna mot balettskor. Musikalen har tillsammans med musiken skriven av Elton John både blivit nominerade och vunnit många priser både för orginalproduktionen i West End och för följande produktioner på Broadway och i Australien. Om man är intresserad går Billy Eliot nu att se i London på Victoria Palace theatre.

Once

Även denna musikalen är balanserad på en film med samma namn. Filmen från 2007 är förenklat ett kärleksdrama mellan två musiker och det förs över till musikalen som dock har valt att både byta miljö och utveckla historien. De flesta låtarna från det oscarsbelönade soundtracket från filmen finns kvar och har dessutom fått tillskott av några nya låtar från samma låtförfattare. Du kan läsa en mer djupgående recension av musikalen på engelska här.